Tribina u susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

slika

U četvrtak 21.novembra u prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom “Novi Beograd” u ul. Bulevar Milutina Milankovića 34.  održana je interaktivna tribina u susret obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Tribinu su vodile Mimica Živadinović iz Centra za samostalan život invalida Srbije (CILS) i Kosana Beker iz organizacije FemPlatz koje su iznele podatke iz istraživanja koje su ove dve organizacije sprovodile o različitim oblicima nasilja nad ženama kao i posledicama koje nakon nasilja trpe žene žrtve nasilja sa posebnim osvrtom na žene sa invaliditetom koje su višestruko diskriminisane  i marginalizovane a time i mnogo češće žrtve rodno zasnovanog nasilja.

“Tokom tribine izneta su lična iskustva žrtava nasilja. Prepoznate  su i istaknute dobre prakse koje pojedine organizacije civilnog društva sprovode kako bi se žrtve nasilja osnažile da preuzmu aktivnu ulogu u sprečavanju daljeg nasilja i nastave da se bore da što bolje same i uz pomoć adekvatnih institucija  saniraju fizičke i psihičke traume i nastave da žive što je moguće kvalitetnijim i samostalnijim životom daleko od nasilnika i njegovog uticaja. ” izjavila je direktorka opštinskog Centra,  Milka Milovanović-Minić nakon tribine.

Ova tribina je još jedna u nizu aktivnosti koje je opštinski Centar podržao i u kojima je učestvovao kao partner sa ciljem podizanja svesti o značaju prepoznavanja i pravovremenog I adekvatnog  prijavljivanja nasilja nadležnim institucijama kako bi se dalje nasilje prekinulo i sprečilo i kako bi se izbegle najdrastičnije smrtne posledice.

25.novembar je proglašen za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

Ovaj datum  je odabran i kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.
Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.