Prvi poligon za obuku dece o bezbednosti u saobraćaju postavljen u opštini Novi Beograd

Opština Novi Beograd, u cilju podizanja bezbednosti dece u saobraćaju, prva u Beogradu otvorila je modularni poligon za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju – učenike osnovnih škola sa teritorije opštine Novi Beograd. Prezentacija poligona i čas obuke na njemu održan je danas u Osnovnoj školi “20.oktobar”. Prvom času prisustvovao je predsednik opštine Aleksandar Šapić.

– Mi smo prva gradska opština koja je sprovela projekat Sekretarijata za saobraćaj, započet ove godine, o unapređenju bezbednosti dece u saobraćaju. Postavili smo poligon za obuku učenika u Osnovnoj školi “20 oktobar”. Do kraja školske godine poligon će biti postavljen u dve škole, a od septembra i u ostalim novobeogradskim školama. Na njima će se deca obučavati o pravilnom i bezbednom ponašanju u saobraćaju tako da će, jednog dana moći da utiču i na svoje roditelje koji ponekad zaborave da se deca ugledaju na njih, i prave greške u saobraćaju. Ovo je prva faza, a opština će nastaviti da radi na unapređenju bezbednosti dece. Nadam se da ćemo uspeti da završimo i projekat koji se tiče umrežavanja video nadzora u školama i vrtićima, tako da ćemo sledeće godine moći slobodno da kažemo da smo najbezbednija opština kada je reč o bezbednosti dece – rekao je Šapić.

Posebno obučeni edukatori kroz deset lekcija naučiće decu kako se bezbedno prelazi ulica na pešačkom prelazu sa semaforom ili bez njega, vozi bicikl, kako da pređu ulicu kad izađu iz autobusa i druge situacije koje ih očekuju u saobraćaju. Za lakše učenje i kasnije podsećanja na naučeno sva deca dobijaju i brošure sa primerima i DVD. Posle završene obuke deca dobijaju i “pešačku dozvolu”.