Prvi čas adaptiv joge za osobe sa invaliditetom

slika slika slika

Opštinski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ je u petak, 10.3.2017. godine u saradnji sa sa BG joga centrom u prostorijama Centra, Bulevar Zorana Đinđića 64, organizovao prvi čas upoznavanja osoba sa invaliditetom, njihovih roditelja i vaspitača sa programom adaptiv joge za osobe sa invaliditetom.

Pokazalo se kroz vreme da joga ima snažan i pozitivan uticaj na ljudsko telo i um. Poslednjih decenija joga se u svetu vrlo uspešno primenjuje kao metod za poboljšanje uslova života osoba sa invaliditetom.

Na prezentaciji adaptiv joge predstavljen je deo programa Adaptiv joge kroz teorijsku i praktičnu prezentaciju kako bi zaintetesovani mogli da steknu uvid u potencijale ove drevne discipline.

Prisutne je pozdravila v.d. direktorka Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom “Novi Beograd“, Milka Milovanović-Minić, istakavši da brojna istraživanja ukazuju na blagotvoran uticaj joga vežbi na ukupno bolje funkcionisanje osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

– Rukovodeći se uvek najboljim interesom dece i porodice, Centar će u saradnji sa BG joga centrom organizovati besplatne zajedničke časove joge za decu sa invaliditetom i njihove roditelje kao i za odrasle osobe sa invaliditetom – kazala je Milovanović-Minić.

Da joga pozitivno utiče na telo, um, emocije, imunitet i energiju na jačajući i harmonizujući način pojasnila je Vesna Kostić ispred BG joga centra demonstrirajući adaptiv joga program kroz kratak program vežbi za telo, za umirivanje i snaženje kroz tehnike disanja kao i relaksacione vežbe za smirivanje uma i koncentraciju.

Najbolja preporuka za jogu je lično iskustvo što su potvrdili prisutni učenici Specijalnih osnovnih škola „Anton Skala“, „Sava Jovanović Sirogojno“ i „Radivoj Popović“, članovi udruženja osoba sa invaliditetom „Forum mladih sa invaliditetom“, „MNRO Zvezdara“, „Talos“, „Plava školjka“, Društva za autizam „Beograd“, roditelji i nastavnici.

Časovi adaptiv joge za osobe sa invaliditetom će biti besplatno organizovani za sve zainteresovane osobe sa invaliditetom u prostorijama Centra.