Potpisan sporazum o saradnji organizacija iz Beograda i Banja Luke koje brinu o osobama sa Daun sindromom

slika

U predstavništvu Republike Srpske  u Beogradu danas je potpisan sporazum o saradnji organizacija iz Republike Srpske i Srbije, koje brinu o osobama sa Daunovim sindromom i opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“.

Saradnja je uspostavljena zahvaljujući inicijativi da se rehabilitacijsko- habilitacijski program za integrisanje i radno osposobljavanje osoba sa Daunovim sindromom koji se sprovodi u Banjaluci – prenese i u Beograd koju je inicirala gospođe Marija Pavlović (majka osomogodišnjih blizanaca od kojih je devojčica sa Daun sindromom)  obrativši se  opštinskom Centru.

Sporazum o saradnji je ispred opštinskog Centra potpisala direktorka Milka Milovanović-Minić istakavši da će centar u svojim kapacitetima biti podrška razvoju i uspostavljanju ovog modela rada Udruženju za Daun sindrom Beograda.

Udruženja i institucije koje se bave ovom problematikom mogu takođe računati na pomoć banjalučkog Centra za socijalni rad, Centra za Daun sindrom Banja Luka kao i na podršku Predstavništva Srpske u Srbiji.

„Mi ćemo im biti podrška, učestvovaćemo aktivno u realizaciji njihovih programa, kad kažem aktivno – i tehnički, a i finansijski“, zaključio je Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

S druge strane, u Banja Luci bi mogla biti formirana institucija, po ugledu na Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ naglasio je  Zoran Jelić upravnik Daun sindrom centra Banja Luka kako bi zajednički organizovano i sistemski osobama sa Daun sindromom  obezbedili pravo da se samoizbore za svoj lični identitet, što im do sad nije bilo omogućeno na kvalitetan način.