Održan prvi čas upoznavanja sa elementima karatea za osobe sa invaliditetom

slika slika

Opštinski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ je u saradnji sa Karate klubom „Singidunum“ u prostorijama Centra, Bulevar Zorana Đinđića 64, organizovao prvi čas upoznavanja osoba sa invaliditetom, njihovih roditelja i vaspitača sa elementima karatea.

Prateći evropske i svetske trendove gde se sve više pažnje posvećuje osobama sa smetnjama u razvoju i njihovoj rehabilitaciji putem sporta, Karate klub „Singidunum“ 2009. godine razvio je još jedan segment trenažne tehnologije – karate program za osobe sa smetnjama u razvoju. Karate klub „Singidunum“ sa Karate klubom „Zrenjanin“ je ujedno i prvi klub u Srbiji koji je sproveo karate program za osobe sa smetnjama u razvoju.

Na početku časa, koji je održan 2. marta, prisutne je ispred Centra pozdravila v.d. direktor Milka Milovanović-Minić i poželela dobrodošlicu na prvu aktivnost u renoviranim prostorijama centra istakavši da „sport i sportske aktivnosti doprinose većem stepenu socijalizacije, samopoštovanja i kvalitetnijeg i hrabrijeg samozastupanja kod osoba sa invaliditetom na šta ukazuju brojna istraživanja kao i naša lična iskustva“.

Času praktičnog upoznavanja sa elementima karatea i pozitivnim efektima na rast i razvoj osoba sa smetnjama u razvoju, prisustvovali su učenici Specijalnih osnovnih škola „Veljko Ramadanović“ i „Radivoj Popović“ sa oštećenjem vida i sluha, učenici škole „Novi Beograd“, članovi udruženja osoba sa invaliditetom „Pobednik“, „Plava školjka“, MNRO „Novi Beograd“ Društva za autizam „Beograd“ i Društva za cerebralnu i dečiju i paralizu“Novi Beograd“i članovi Centra za integraciju dece i mladih „Zvezda“, kao i gosti iz Paraolimpijskog komiteta RS.

Mali demonstratori karatea su pokazali budućim drugarima iz publike kate različitog stepena složenosti po instrukcijama majstora karatea Emila Bogojeva.

Časovi karatea će biti besplatno organizovani četvrtkom za sve zainteresovane osobe sa invaliditetom u prostorijama Centra.