Obeležen Međunarodni dan tolerancije u opštinskom Centru

slika

U četvrtak 14. novembra u  prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“  u  ul.Bulevar Milutina Milankovića 34, održana je tribina posvećena obeležavanju Međunarodnog dana tolerancije.

U svetu i u Republici Srbiji, Međunarodni dan tolerancije se obeležava sa ciljem isticanja potrebe za tolerancijom u društvu i ukazivanja na negativne efekte netolerancije.

Povodom ovog važnog datuma  organizovana je prva od dve planirane tribine, tribina O TOLERANCIJI NA TOLERANTAN I RAZLIČIT NAČIN.

Učesnici na ovoj tribini pored naših najmlađih i najstarijih korisnika besplatnih usluga koje Centar organizuje bile su i osobe sa invaliditetom, članovi njihovih porodica i pratioci.

„Inkluzija različitosti u harmoničnu celinu i društvo jednakosti nije moguća bez konkretnih aktivnosti na lokalnom nivou, zato naš jedinstven Centar uz podršku opštine Novi Beograd svakodnevno kroz svoje različite akcije doprinosi očuvanju vrednosti tolerancije“-kazala direktorka Centra, Milka Milovanović-Minić u pozdravnoj reči.

Uvodničari na tribini su bili: mr Nadežda Satarić ispred udruženja Snaga Prijateljstva Amity, Marija Miketić-književnica i prof.u penziji Miroslav Marinković ispred KUD „Jeleče“.

Tribinu su otvorili najmlađi učesnici, učenici OŠ „Laza Kostić“ horskim nastupom za koji ih je s velikom posvećenošću i pažnjom pripremio prof.muzičkog vaspitanja u penziji, Mile Đurić.

Na maestralan, sasvim prirodan i jednostavan način uvodničari, kompetentni profesionalci u svojim oblastima otvorili su temu tolerancije provlačeći njene vrednosti kroz potke svoje profesije približavajući na taj način svoje profesionalno iskustvo aktivnim slušaocima. Rezultat ovog sjajnog dijaloga bio je lako postignut opšti konsenzus oko značaja i vrednosti tolerancije koji nadilazi rodne, statusne i generacijske razlike.

POŠTOVANJE, RAZUMEVANJE, STRPLJENJE, SOLIDARNOST, HUMANOST, LJUBAV I PAŽNJA bile su reči koje su obojile vatrometom boja iskaze svakog od učesnika!

Zajednički zaključak razmene međugeneracijskog mišljenja je da je važno da svi budemo tolerantni a da su ključne osobine koje treba negovati da bismo bili takvi: pristojno vladanje, poštovanje prema drugima i drugačijima i stalni osećaj odgovornosti prema drugima.