Izložba Vojislava Perovića u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 24. marta, s početkom u 19 časova, biće otvorena posthumna izložba autora Vojislava Perovića, pod nazivom „Akvareli Novog Beograda“.

Vojislav Perović – akademski slikar – grafičar

(1942-2014)

Rođen 1942.god. u crnogorskom selu Zaljutnica, opština Nikšić. Školovao se na Srednjoj umetničkoj školi – odsek slikarstvo i grafika u Herceg Novom od 1957/58. god. Na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek u klasi prof. Mihajla Petrova diplomirao je 1967. godine, od kada se kontinuirano bavi kreativnim radom – pre svega akvarelom i pastelom, ali i grafičkim dizajnom (kao likovni urednik uglednog nedeljnika Ekonomska politika i časopisa Čelik).

2000.god. – U Prodajnoj galeriji na Kosančićevom vencu priređena je zapažena samostalna izložba akvarela Vojislava Perovića. 2015. g. Galerija „Stara kapetanija“ – posthumna promocija monografije „Akvareli i pasteli – Vojislav Perović“, uz kamernu izložbu akvarela. 2016.g. Galerija „Stara kapetanija“- izložba akvarela VODA i promocija monografije Vojislav Perović – grafičko oblikovanje uz kamerna izložbu grafičkih rešenja plakata, naslovnih strana časopisa.

Porodica Perović je posthumno priredila i publikovala monografiju „Akvareli i pasteli – Vojislav Perović“ u kojoj je katalogizovan i reprodukovan veliki broj sačuvanih radova Vojislava Perovića- oko 600 radova – akvarela i pastela nastajalih u svim fazama stvaralačkog života umetnika.

– Veliki deo opusa su i akvareli sa temama Novog Beograda – široke, panoramske slike sa jedinstvenim pejzažom između zemlje i neba, između reka i njihovih obala. Duh grada se ogleda u živosti i dinamici novih blokova i mostova, nizu sekvenci i detalja, u monumentalnosti zgrada poput Geneksa i Muzeja, u onim sasvim idiličnim prizorima sa reka i Ade Međice – prostorima kojima se V.Perović kretao, u kojima je boravio, i s kojima se saživeo. Stilski dosledni, prožeti emotivnim impulsima – od ekspresije do kontemplacije, izrazitog individulanog rukopisa i kolorita, akvareli Vojislava Perovića su kompleksna slika Novog Beograda, koja omogućava pogled iz drugačijeg ugla na poznato, a kada su u pitanju slikarske vizure Vojislava Perovića, svakako i humaniji i poetičniji pogled – Vera Vitrović.

Izložba će biti otvorena do 05. aprila 2017.