Dodela “Draganove nagrade” na tribini za najstarije u opštinskom Centru

U sredu 21. septembra u prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, u sa saradnji sa Udruženjem građana “Amity”- Snaga prijateljstva održana je prva tribina sa našim najstarijim sugrađanima posle punih sedam meseci pauze zbog proglašenja pandemije Kovid 19 u manjoj grupi uz poštovanje svih propisanih mera zaštite.

Ova tribina je organizovana sa ciljem da se okupe najstariji kako bi smo sa njima razgovarali o značaju aktivnog starenja i u vreme pandemije Kovid 19.

Na tribini su dodeljena priznanja za najbolju žensku i mušku putopisnu priču i pesmu autora starijih od 60 godina laureatima Šestog literarnog konkursa „Draganova nagrada“ koji je organzovalo Udruženje građana “Amity”- Snaga prijateljstva učesnicima konkursa iz Beograda, Zrenjanina i Kovačice.

Na početku tribine obratila se direktorka opštinskog Centra Milka Milovanović-Minić:

„Veoma smo srećni što smo u prilici da budemo domaćini kako ove tribine tako i ove divne tradicionalne manifestacije literarnog stvaralaštva u trećem dobu koju su pokrenuli naši partneri i saradnici iz Udruženja „Amity“ sa kojim naš Centar sarađuje od svog osnivanja. Ovo je istovremeno značajna prilika da se sa najstarijima razgovara o periodu izolacije i neizvesnosti tokom pandemije COVID 19 koja je još uvek naša realnost sa kojom moramo da naučimo da živimo štiteći sebe i druge svesno se pridržavajući svih mera zaštite”.  Sve prisutne je pozvala  da budu slobodni da iznesu svoje ideje o dodatnim  načinima podrške koju bi Centar i opština Novi Beograd  mogli da obezbede u budućnosti da se ova divna manifestacija nastavi.

„Ova kontinuirana akcija doprinosi i smanjenju stereotipa i predrasuda, koji su inače sve prisutni u odnosu na stariju populaciju, kako u našoj zemlji, tako i u drugim zemljama u okruženju.“-rekla je Nada Satarić ispred UG Snaga prijateljstva „Amity“. Cilj ove aktivnosti je da promoviše aktivno starenje i da stvori prostor za razmenu iskustava, znanja, lepota i izazova starenja i mudrosti koju imaju ljudi sa 60 i više godina.-dodala je.

Ova tribina će nam ostati u sećanju po veoma posebnoj atmosferi i uzbuđenju kod svih učesnika jer su svima tokom prethodnih sedam meseci nedostajala ovakva druženja, prijateljski razgovori sa savremenicima i tople reči podrške i razumevanja.

Bilo je mnogo izazova tokom vanrednog stanja i različitih reakcija na zabrane izlaska za starije Neki su to podneli lakše, a neki teže ali su svi saglasni da je pisanje bilo jedan od lekova za dušu, kao i čitanje.