Podrška socijalnom uključivanju starijih Novobeograđana

slika slika slika

Udruženje građana Amity koje je članica Nacionalne mreže organizacija civilnog društva „HumanaS“, u saradnji sa opštinskim Centrom za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ započelo je realizaciju projekta „Podrška socijalnom uključivanju starijih Novobeograđana“ koji je podržan od strane Crvenog krsta Srbije.

Partneri u realizaciji ovih aktivnosti su Udruženje građana Amitu, Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, novobeogradske osnovne škole „Laza Kostić“ i „Ratko Mitrović“, Dom zdravlja Novi Beograd i Gradski centar za socijalni rad, odeljenje Novi Beograd.

Prva od deset planiranih aktivnosti je održana u prostorijama opštinskog Centra u ul. Bulevar Milutina Milankovića 34. Na ovoj radionici su učestvovali učenici četvrtog razreda O.Š.“Laza Kostić“ i naši stariji sugrađani.

Projekat je koncipiran na osnovu ključnih nalaza istraživanja o položaju i potrebama staračkih domaćinstava Novog Beograda, koje smo sproveli u prvoj polovini 2017. godine.

Oblast saradnje obuhvaćena ovim projektom odnosi se na sledeće komponente

  • realizaciju međugeneracijskih radionica namenjenih transferu znanja i veština na kojima učestvuju starije osobe i učenici osnovnih škola (IV razred) sa ciljem unapređenja međugeneracijskog razumevanja, smanjenja jaza između generacija i stvaranja kvalitetnih socijalnih veza među generacijama
  • realizaciju savetodavno-edukativnih usluga u savetovalištu namenjenih starijima iz staračkih domaćinstava i neformalnim negovateljima starijih osoba, sa ciljem davanja doprinosa dostojanstvenijem i kvalitetnijem životu starijih Novobeograđana kao i pružanju podrške negovateljima kako bi im se olakšao svakodnevni život posvećen nezi člana domaćinstva.
  • realizaciju javnog događaja, na kraju školske 2017/2018 godine, na nivou opštine Novi Beograd, sa zajedničkim programom mladih i starijih i prodajnom izložbom radova, napravljenih na radionicama, a u okviru ovog projekta.

Struktuirane zajedničke aktivnosti će olakšati njihovo međusobno razumevanje i prihvatanje i doprineti stvaranju jačih socijalnih veza između generacija. Takođe, doprineće smanjenju usamljenosti starijih, kao i povećanju tolerancije mlađih na različitosti prisutne među generacijama.