Opština Novi Beograd manifestacijom “I ja sam dete sa ove planete” započela je obeležavanje Dečije nedelje

slika slika slika slika

Opština Novi Beograd i njen opštinski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom, u saradnji sa Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novi Beograd, organizovali su osamnaestu inkluzivnu manifestaciju „I ja sam dete sa ove planete“ na platou ispred gradske opštine Novi Beograd.

Manifestacija je održana u cilju obeležavanja Dečije nedelje koja ove godine nosi naziv „Moje je pravo da živim srećno i zdravo-za odrastanje bez nasilja“.

-Udruženje MNRO i opština Novi Beograd već osamnaestu godinu zaredom organizuju ovaj događaj. Kao predsednik opštine ovde sam već sedmu godinu i uvek mi je drago da budem tu, kao i što sam imao priliku da dam svoj mali doprinos ovoj manifestaciji. Počeli su sa trideset učesnika, danas ih ovde ima 390, a svake godine vlada lepa atmosfera. Ova deca nam pokazuju koliko su radosna bez obzira na životne probleme koje imaju i kako treba da gledamo na život – rekao je okupljenim posetiocima predsednik opštine Aleksandar Šapić.

Učesnici ovogodišnje manifestacije izveli su bogat kulturno-umetnički program za sve prisutne Beograđane, a među njima bilo je učenika pojedinih novobeogradskih osnovnih škola, predškolskih ustanova, mnogobrojnih udruženja čije su aktivnosti usmerene ka ranjivim kategorijama društva, kulturno-umetničkih društava, a kao gosti, manifestaciju su svojim nastupima obogatili i učenici osnovnih škola iz Stare Pazove i Jakova.

Direktorka Centra Milka Milovanović-Minić istakla je važnost ovakvih događaja jer “moramo da ukažemo na značaj i obavezu društva da brine o svoj deci, a naročito o deci sa invaliditetom, i da im obezbedimo što kvalitetniju integraciju u društvo”. Ona je dodala da će opštinski Centar imati slične aktivnosti u toku cele Dečije nedelje, pa će tako, između ostalog, u saradnji sa Udruženjem kreativni učitelji Srbije i Mensom Srbije u prostorijama opštinskog Centra biti održana tribina “Srećno dete -samostalno dete”.