Održana 19.manifestacija „I ja sam dete sa ove planete“ ispred opštine Novi Beograd

slika slika slika

U petak, 4.oktobra na platou ispred opštine Novi Beograd održana je devetnaesta  po redu inkluzivna manifestacija “I ja sam dete sa ove planete” koju tradicionalno organizuje Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Novi Beograd”.

I ove godine  pokrovitelj manifestacije je opština Novi Beograd, a od 2016. godine i opštinski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom “Novi Beograd” u ulozi partnera i podrške u povezivanju lokalnih aktera socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja u procesu promocije, zaštite i unapređenja prava ranjivih grupa građana, posebno dece.

Blizu četiri stotine aktivnih učesnika, od najmlađih polaznika predškolskih vrtićkih grupa predškolske ustanove 11.april do najstarijih, vremešnih novobeograđana iznad šezdest pet godina iz KUD “Jeleče” predstavili su svoje kulturno – umetničko stvaralaštvo. U bogatstvu različitosti i harmoniji osmeha i radosti zablistala je inkluzija na delu. Svoje neobične i skrivene talente i veštine pokazala su i deca i mladi sa smetnjama u razvoju i različitim oblicima invaliditeta. Oni su zajedno sa svojim drugarima iz vrtića i škola pokazali kako se ostvaruje inkluzija u praksi, pokazujući time de su i oni „deca ove planete“. Posebno se istakla karate sekcija opštinskog Centra koja se realizuje u partnerstvu sa karate klubom “Singidunum”.

Raspevani horovi novobeogradskih škola “Duško Radović, “Mladost” i “Nadežda Petrović” , balerine iz baletskog studija “Ružica” i plesači plesnog studija “Ali” bili su pravo osveženje.

Na petnaest štandova ispred opštine predstavljeni su različiti radovi sa radno-okupacionih i kreativnih radionica članova različitih udruženja za pomoć i podršku osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Među izlagačima bili su i korisnici tri ustanove socijalne zaštite rezidencijalnog tipa iz domova “Srce u jabuci” iz Pančeva, Stamnice i Veternika i  dnevnog boravka “Sunce” sa Novog Beograda.

Korisne savete u sprovođenju prevencije u zaštiti oralnog zdravlja, roditeljima i deci su davali predstavnici Udruženja preventivnih I dečijih stomatologa Srbije i studenti iprofesori Stomatološkog fakulteta. Kreativni učitelji Srbije su upoznali zainteresovane sa mogućnostima unapređenja rada sa decom od prvog do četvrtog razreda koja pokazuju teškoće u učenju i ispoljavaju različite smetnje u razvoju.

Na manifestaciji su bili i predstavnici Crvenog krsta Novog Beograda i udruženja Snaga prijateljstva Amity.

Ova manifestacija takođe predstavlja uvod u aktivnosti opštinskog Centra povodom obeležavanja Dečje nedelje na Novom Beogradu kao najvažnija republičke manifestacija u oblasti zaštite i promocije dečjih prava.

Sve goste i učesnike manifestacije je pozdravio i ohrabrio da nastave svoje aktivnosti predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić.

Ispred opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom “Novi Beograd” na učešću i podršci svim učesnicima se zahvalila direktorka Milka Milovanović-Minić poželevši svima dobrodošlicu, lepo druženje, nova prijateljstva i nezaboravne uspomene naglašavajući da je današnja manifestacija samo deo raznovrsnih  aktivnosti Centra u okviru Dečije nedelje čiji je ovogodišnji moto  „Da pravo svako dete uživa lako!“

Predsednica Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Novi Beograd”, Radomirka Božinovski se zahvalila svima na podršci i razumevanju značaja održavanja ove manifestacije istakavši da je raduje sve veći broj učesnika iz godine u godinu.

Na današnjoj manifestaciji kroz bogat kulturno-umetnički program promovisano je pravo dece na različitost, odmor i kvalitetno slobodno vreme, na relaksaciju i igru ali i na značaj i obavezu društva da brine o svoj deci, a posebno deci sa invaliditetom, i da im obezbedi što kvalitetniju integraciju u društvo.