Održan seminar “Praktične intervencije u radu sa decom sa autizmom- evropski modeli”

slika

U prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom “Novi Beograd”, u okviru aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana autizma, nevladina organizacija “Pomoć porodici” je u saradnji sa opštinskim Centrom organizovala besplatnu edukaciju za defektologe pod nazivom “Praktične intervencije u radu sa decom sa autizmom- evropski modeli”. Predavači su bili prof.dr nenad Glumbić, sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i Blagoje Vučinić, ekspert za rad sa decom sa autizmom iz Klinike za autizam i srodne poremećaje iz Londona.

U uvodnoj reči, dr Stevan Nestorov je istakao značaj  ovog seminara : “Na ovu ideju smo  došli   sagledavajući  potrebu stručnjaka defektologa za novim znanjima iz oblasti praktičnih intervencija u radu sa decom koja boluju od autizma”.
Ispred organizacije „Pomoć porodici“ Opštini Novi Beograd i opštinskom Centru zahvalila se Dr Ljiljana Abramović – Savić posebno na iskazanom razumevanju i podršci za savremene tendencije razvoja specijalnih škola po uzoru na Evropske i istakla značaj osnivanja i doprinosa Centra u budućim aktivnostima na unapređenju kvaliteta obrazovanja dece sa teškoćama u razvoju i autizmom.

U ime domaćina prisutne je pozdravila direktorka Centra, Milka Milovanović-Minić naglasivši da opština i Centar prepoznaju značaj  i daju doprinos u sferi svog delovanja i mogućnosti razvoju inovativnih vaninstitucionalnih oblika zaštite, pomoći i podrške ranjivim grupama u procesu zaštite, unapređenja i ostvarivanja prava u zajednici kao i podršku stručnjacima i roditeljima kroz organizaciju besplatnih edukacija.

Na samom početku seminara o roditeljskoj ulozi u životu deteta sa autizmom, o teškoćama i izazovima, o lepim i ponekad teškim trenucima, sa velikom ljubavlju i majčinskom verom govorila je dr Ana Nikolić majka deteta sa autizmom obraćajući se stručnjacima:“ Dete sa autizmom je prvenstveno dete, koje pored autizma ima svoje misli, osećanja i brojne veštine. U cilju postizanja najefikasnijih rezultata u tretmanu dece sa autizmom, dete, roditelji i defektolog moraju funkcionisati kao neraskidiva celina. Rad sa detetom sa autizmom je zapravo rad sa celom porodicom. Dete sa autizmom je prvenstveno dete, koje pored autizma ima svoje misli, osećanja i brojne veštine. U cilju postizanja najefikasnijih rezultata u tretmanu dece sa autizmom, dete, roditelji i defektolog moraju funkcionisati kao neraskidiva celina.Treba imati beskrajno mnogo strpljenja i treba uvek imati u vidu da je najteže detetu sa autizmom, a ne osobama u okolini. Naša deca nas uče da sagledamo ljubav, život i sreću u drugačijem svetlu.“

Na seminaru su prisustvovali defektolozi iz škola, predškolskih ustanova, domova zdravlja i ustanova socijalne zaštite:ŠOSO Vidovdan Bor, ŠOSO Milan Petrović Novi Sad,ŠOSO Radivoj Popović Sremska Mitrovica,Škola za decu oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ iz  Zemuna,  Specijalne osnovne škole iz Beograda: “Boško Buha” Miloje Pavlović”, “Stefan Dečanski”, “Dragan Kovačević”, “Sveti Sava” Umka, “Dušan Dugalić” , “ Dragan Hercog” ,”Heroj Pinki “ iz Bačke Palanke,”Dom zdravlja Zemun, Dom zdravlja Zvezdara, Centar za zaštitu odojčadi Zvečanska, Savez udruženja osoba sa autizmom, Društvo defektologa Srbije, Predškolska ustanova Pegaz, Predškolska ustanova Zvezdara.