Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u opštinskom Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom

slika slika slika

U prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održana je tribina – Autizam i pridruženi zdravstveni problemi.
Tribinu je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u saradnji sa opštinskim Centrom. Tribina je samo jedna od aktivnosti koje je organizovao opštinski Centar kako bi se skrenula pažnja na osobe sa invaliditetom,  njihove potrebe i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji se javlja u ranom detinjstvu. Pored prisutnih problema razvoja, često su prisutni i dodatni zdravstveni (telesni i psihički) problemi. Prisutnost ovih problema utiče na težinu poremećaja, tok i prognozu kao i na vrste i uspešnost intervencija koje se primenjuju. Prisutan je rizik da teškoće ne budu pravovremeno prepoznate, niti adekvatno tretirane.

Velki broj prisutnih roditelja, stručnih radnika i studenata je ispred organizatora pozdravio – predsednik udruženja Mirko Gojić zahvalivši se opštini i opštinskom Centru na podršci i razumevanju za značaj teme najavivši nove slične tribine sa ciljem podrške roditeljima osoba sa autizmom na kojima će govoriti različiti predstavnici struke.

Ispred domaćina tribine prisutne je pozdravila direktorka opštinskog Centra, Milka Milovanović- Minić, istakavši senzibilisanost Centra i opštine Novi Beograd da podrži aktivnosti koje su usmerene na edukaciju, informisanje i pomoć roditeljima dece sa autizmom kao i podršku deci i mladima sa autizmom kroz učešće u raznovrsnim aktivnostima koje se organizuju u kapacitetima centra.

Na tribini je govorio dr Nenad Rudić, eminentni psihijatar ( Institut za mentalno zdravlje, Beograd, Palmotićeva).Tokom predavanja dr Nenad Rudić je govorio o najčešćim zdravstvenim problemima kod osoba sa autizmom, kao i o preporukama u vezi tretmana što je posebno zanimalo roditelje.

Posle uvodnog predavanja prisutni roditelji, stručni radnici i studenti su imali mogućnost da postave različita pitanja dr Nenadu Rudiću na koje je on odgovorio i pružio dodatne smernice i dragocene savete oko tretmana zdravstvenih tegoba kod dece sa autizmom.

U opštinskom Centru je organizovano više edukativnih i kreativnih radionica u susret obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koje su okupile veliki broj osoba sa invaliditetom sa Novog Beograda, Zvezdare, Čukarice, Starog grada, Obrenovca i Zemuna kao i članove njihovih porodica i zainteresovanih stručnih radnika.