Na radost mališana održana preduskršnja inkluzivna radionica

slika slika

Prva inkluzivna radionica za decu predškolskog uzrasta koju je organizovao opštinski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom“Novi Beograd“ održana je 11. aprila u prostorijama Centra.

Na rođendan opštine Novi Beograd u sjajno kreiranom i osmišljenom ambijentu opštinskog Centra družili su se, igrali i jedni o drugima učili predškolci PU „Bajka“ i „Trešnjober“ i članovi Udruženja samohranih roditelja dece sa invaliditetom „Plava školjka“.

Na inkluzivnoj radionici deca su se upoznala sa čarima Fimo mase oblikujući najrazličitije vaskršnje ukrase. U svetu mašte, bojicama i flomasterima su jedni drugima dočarali svoj doživljaj velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa pokazujući da kreativnost ne poznaje granice i da je svako dete nosi u sebi.

Radionicu je svojim sadržajima i poklonima dodatno svoj deci ulepšala ekipa časopisa Žabac sveznalac a za razvoj novih veštine bojenja fraktala postarao se Centar Dar Art.

– Veoma smo srećni što smo danas deo ove divne atmosfere! Ovakve radionice nama i našoj deci iz unutrašnjosti mnogo znače posebno dok smo na lečenju i rehabilitaciji. Svaki osmišljen i veseo trenutak je način da ublažimo bolove sa kojima žive naša deca dok čekaju na operacije i lečenje a nama roditeljima ovakvi sadržaji daju nadu da nismo sami – rekla je Brankica Filipović mama Mine iz Novog Bečeja koja je uživala u druženju sa drugarima.

Više od pedeset mališana iz vrtića i brojne članove Udruženja „Plava školjka“, njihove roditelje i brojne goste pozdravila je v.d. direktora opštinskog centra, Milka Milovanović –Minić kazavši da danas mališani imaju priliku da uče o različitosti nenametljivo – kroz igru i kreativno stvaralaštvo.

– Predrasude o osobama sa invaliditetom se najbolje brišu spontanim iskustvom. Različitost je naše bogatstvo a tolerancija i solidarnost se uče i neguju od malih nogu u porodici i kroz obrazovanje još u vrtiću – rekla je Milka Milovanović – Minić.