Izložba Milovana Dagovića Daga u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 22.jula, s početkom u 20 časova, biće otvorena izložba objekata i crteža, autora MILOVANA DAGOVIĆA DAGA. 
Rođen 1954. u Užicu, Republika Srbija. U Sarajevu završio Umetničku školu. Magistrirao na Akademiji Likovnih Umetnosti u klasi profesora Alije Kučukalića na odseku vajarstva. Živi i radi u Beogradu.
Okviri naše savremene skulpture su u atmosferi afigurativnih, intelektualno redukovanih, skulpturalnih a i neskulpturalnih svojstava. Međutim, sve češće iz dubine umetnikovog bića izrasta potreba za figurom kao individualni aspekt antikonvencionalnog i antiglobalnog duha savremenosti. To se da objasniti novim okolnostima aktuelnog života koje dodiruju umetnika što se ispoljava u načelnoj promeni likovnog jezika, dok ostaju nedirnuti osnovni principi idejnosti u umetnikovom stvaranju.
U izvesnom smislu, takav je pristup Milovana Dagovića. Iz atmosfere bivše poletne i atraktivne sarajevske klime Dagović stvara višestruko građenje umetničkog dela (skulpture, crteža, instalacije) i traje kao raspričani geometrijski sklop i bogati koloritni događaj a sve to unutar čvrste konstrukcije.
Već tada se primećuje njegovo emocionalno vezivanje za materijal, naročito dramatičnim tonom i lociranjem detalja. Analitički postupak, kadriranje zanimljivih efekata i pojava definiše u ranijem video radu „Moje sekvence iz Sarajeva“.
U Daljem vremenskom procepu, smatrajući to izletom u formi konceptualne umetnosti, imao je izložbe u Apatinu (Meander galerija) i Somboru (Galerija Likovna Jesen) 1994. i 1995.
Istraživanje zvuka i pokreta, života i smrti, artifakta prirode i umetničkog – skulpturalnog proizvoda, slikanje stanja duha autora, materijalizovanje emocija i kreiranje nadahnutog ambijenta. Razumljivo je da u promeni atmosfere društvenih sklonosti umetnik sebi nameće razmišljanja prvobitnih vrednosti i strasti, a da pritom ne presušuje poriv za umetničkim stvaralaštvom. U tom mnoštvu zatrpanih detalja čini se da je i za umetnika bilo ponekad otkrovenje sitna plastika kao povratak „čistoj“ skulpturi.
Likovi čudovišta, bezubih i iskeženih, cere se, prete, opominju i magično zrače. Jedva da dosežu veličinu od nekoliko centimetara, ovi fetiši prenosu sliku ljudskih osobina. Izrasla iz svesti umetnika iz paganskih i mitskih običaja, nisu moralizatorska ali privlače duhovnošću, bogatstvom fantazije i samom percepcijom „Pandorine kutije“. Milovan Dagović nudi sveže likovno umeće i zbog finog sopstvenog kodeksa povezivanje konstruktivizma i figurativnosti, plastičnog i pikturalnog, fantastičnog u duhu neshvatljive surove stvarnosti.
Izložba je otvorena do 04- tog avgusta 2016.