Izložba „Dunavski dijalozi“ u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, PETAK, 16. AVGUSTA, s početkom u 20 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „DUNAVSKI DIJALOZI“.

U okviru međunarodnog projekta DUNAVSKI DIJALOZI, koji je realizovan u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom i galerijom BEL ART iz Novog Sada, na izložbi će biti prikazani radovi / digitalne fotografije autora Branimira Karanovića i KRAMARA.

KRAMAR, živi u Beču, u Sabari i Tiraspolju (Moldavija). Fotografiji je okrenut od detinjstva. Još od mladih dana putuje i istražuje zemlje ,,istočnog bloka” i njihove zemlje naslednice. Radi kao internacionalni, angažovani i konceptualni fotograf u oblasti umetnosti i dizajna. Projekti vezani za sliku, medije, umetnost i knjige vode ga kroz Austriju, Istočnu i Jugoistočnu Evropu još od devedesetih godina. Bio je stipendista Austrijske kancelarije za film. Dobinik je i istraživačke stipendije Robert Boš Fondacije. Osnivač je kolektiva Fischka (2006).

Branimir Karanović (1950. Beograd), Diplomirao je 1974. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Božidara DŽmerkovića. Magistrirao je 1976. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Marka Krsmanovića. Od 1974. aktivno izlaže na samostalnim (Beograd, Novi Sad, Zagreb, Rijeka, Ljubljana, Venecija, Solun, Pariz, Prag…) i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Krakov, Edinburg, Lisabon, Solun, Njujork, Tuzla, Berlin, Ulan Bator, Pariz, Madrid, Beč, Tokio, Hjuston …). Nagrade/izbor: Prva nagrada za grafiku Inter-debi, Krakov, 1976; Prva nagrada za crtež na izložbi Jugoslovenski portret, Tuzla, 1979; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd, 1977; Zlatna igla ULUS-a, 1981; Otkupna nagrada Muzeja primenjene umetnosti na Oktobarskom salonu, Beograd, 1977; Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu, Novi Sad, 1993; Nagrada za fotografiju na Oktobarskom salonu, 1997; Velika nagrada ULUPUDS-a na Majskoj izložbi, Beograd, 2003; Aprilska nagrada Skupštine grada Beograda za stvaralaštvo u oblasti likovne i primenjene umetnosti, 2005; Mali pečat grafičkog kolektiva, 2009; Od 1978. do 1997. profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od od 1996. profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se grafikom i fotografijom.

Izložba će biti otvorena do 28. avgusta 2019. godine.