Besplatna škola samoodbrane za osobe sa invaliditetom u opštinskom Centru

slika slika

U prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ u ul. Bulevar Milutina Milankovića 34 održan je prvi inkluzivni čas samoodbrane za osobe sa invaliditetom i njihove porodice u sklopu obeležavanja Međunarodne nedelje borbe protiv nasilja nad ženama i opšte kampanje u borbi protiv porodičnog i vršnjačkog nasilja.

Besplatni treninzi tokom decembra podrazumevaju  osnovni kurs samoodbrane koji obuhvata odbranu od deset  najčešćih laičkih napada sa kojima se osobe sa invaliditetom i deca mogu susresti  u nekim realnim situacijama napada, a zasniva se na tehnikama Đu Đucu-a koje omogućavaju da se na najlakši način odbrane, oslobode napada i ibegnu  da  budu povređeni.

„Sve tehnike biće prilagođene svakom polazniku škole ponaosob i njegovim mogućnostima sa ciljem da svako nauči da se zaštiti i odbrani sebe u nekoj situaciji napada. Cilj nam je da utičemo na smanjenje opšteg trenda nasilja i njegovih posledica u našoj sredini edukacijom i ličnom aktivacijom najranjivijih među nama, osoba sa invaliditetom i dece“-istakla je direktorka opštinskog Centra, Milka Milovanović-Minić.

Pored toga u okviru škole polaznici će raditi i neke od vežbi koje mogu da im poboljšaju motoriku, vitalnost, snagu, kao i mogućnost da se lakše snađu u situacijama nezgodnim po njih kao sto su padovi,  ustajanje kada padnu i sl.

Školu će voditi Predsednik kluba i glavni trener Borko Radovanović, učitelj borilačkih veština sa nacionalnom trenerskom licencom za borilačke veštine .

Prvi inkluzivni čas  je završen horskim nastupom mališana iz škole „Laza Kostić“ i njihovog nastavnika beskrajne energije i životnog optimizma,Mileta Đurića.
Besplatni časovi škole samoodbrane biće organizovani tokom decembra subotom od 11. časova.